
Üretken Kalmak İçin Kullanabileceğiniz 5 Basit Teknik
Üretken Kalmak İçin Kullanabileceğiniz 5 Basit Teknik
Üretkenlik insanoğlunun hayatından keyif alması için oldukça gerekli. Ürettiklerimizle var olduğumuz kısa hayatımızda her anın kıymeti de oldukça büyük. Her anı üretken geçirmek mümkün olmasa da üretken kalmak ve üretmekle geçen zamanları arttırmak için bazı teknikleri kullanmak mümkün. İşte bu amaçla kullanabileceğiniz 5 teknik:
1. Eisenhower Matrisini Kullanın
Eisenhower Matrisi önemli ve acil işleri belirlemekte kullanılan bir tekniktir. Bu teknikle yapılan tablolarda acil ve önemli işleri görmek ve buna göre bir öncelik sıralaması yapmak mümkündür. Eisenhower’in zamanı yönetirken kullandığı strateji “Acil olan çoğu iş önemli değildir, önemli olan çoğu iş de acil değildir.” şeklindedir. Bu yöntemi bir çizelge üzerinde şu şekilde gösterebiliriz:
Bu çizelgeye göre baz aldığınız görev hem acil hem de önemli ise onu hemen yapın. Önemli ancak acil olmayan bir görevi ise takviminizde planlayın. Önemli olmayan ancak acil olan işler için ise başkasını görevlendirin. Ne önemli ne de acil olan görevler için ise küçük bir not alın. Bu şekilde acil ve önemli olan işleri görebilir ve enerjinizi onlara yönlendirebilirsiniz.
2. Pareto İlkesi İle Daha Fazla Öncelik Belirleyin
Pareto İlkesi, sonuçların %80’inin nedenlerin %20’sinden kaynaklandığını belirten bir ilkedir. 80/20 kuralı olarak da bilinen bu ilke iş hayatında ve günlük hayatta birçok duruma uygulanarak kullanılabilir. Örneğin bir sınava girecekseniz soruların %80’ini oluşturan konuların %20’sine odaklanmanız gerekir. Ya da bir yazılım ürünü geliştiriyorsanız kullanıcıların %80’inin önemsediği özelliklerin %20’sine odaklanabilirsiniz. Pareto ilkesini bu şekilde uyarlayarak kullanmanız verimliliği arttırmanızı sağlayacaktır.
3. Görevleri Gerektirdikleri Enerjiye Göre Sınıflandırın
Enerjiniz her gün aynı seviyede olmayabilir. Yapacağınız işleri gerektirdikleri enerjiye göre sınıflandırmanız bu konuda size yardımcı olacaktır. Gün içerisinde yapacağınız işleri önem sırasına göre sırlamanız gerektiğini söylemiştik. Ancak her iş için aynı enerji gerekmiyor öyle değil mi? İşlerinizi ayrıca bir sıralamada bu şekilde sınıflandırırsanız enerjinize uygun görevi seçmeniz de o kadar kolay olacaktır. Örneğin:
- Fatura ödeme = Düşük enerji görevi
- Bir toplantıyı okuma ön okuma = Orta enerji görevi
- Blog yazmak = Yüksek enerjili görev
- Bir konu üzerinde araştırma yapmak = Yüksek enerjili görev
Bu şekilde sınıflandırılmış görevler içerisinden o anki enerjinize en uygun görevi seçmeniz kolay olacaktır. İnsanların geneli sabah erken saatlerde ve gece geç saatlerde daha enerjik olurlar. Bu saatlere yüksek enerji isteyen görevler koyularak daha üretken olmanın yolu açılabilir.
4. Zamanlayıcınızı Pomodoro Tekniğine Göre Ayarlayın
Pomodoro tekniğini hiç duydunuz mu? 1980’lerin sonlarında geliştirilen bu teknik zamanı daha verimli kullanmanıza yarıyor. Bu teknikte 25 dakikalık çalışma sürelerinin ardından 5 dakikalık kısa molalar veriliyor. Siz de bu uygulama ile günü daha üretken geçirebilirsiniz. Ancak burada dikkat etmeniz gereken bir nokta daha var. Zamanlayıcıyı görünür bir yere koymak. Görünür bir yerde duran zamanlayıcı size çalışma süreniz hakkında bilgi verecektir.
5. Bir Not Defteri Edinin
Günümüzde bilgisayarlarda, telefonlarda, tabletlerde bir sürü not uygulaması ve hatırlatıcı bulunuyor. Siz tabi ki de bunları kullanabilirsiniz. Ancak geleneksel yöntemleri seven kişiler için bir not defteri kurtarıcı olacaktır. Düzenli ayrılmış ve cepte taşınmaya uygun bir not defteri gün içinde üretkenliğiniz için hatırlatıcı görevi görecektir.
“Odaklanma Sorunu Mu Yaşıyorsunuz? İşte Sizin İçin 5 Öneri” adlı yazımızı okumak için buraya tıklayınız.
Bizi diğer sitemizden takip etmek için buraya tıklayınız.